Min gula danskväll- ringar på vattnet!

Min gula danskväll svällde av egen kraft och nya nätverkskontakter föddes!

Jag la upp en länk i Gula dansbandet på Facebook och fick många gillanden 🙂 och några nya kompisar på Fejan!

Dansklubben Kalmarhappydanceclub (länkad till i det förra inlägget) såg det direkt och vi började chatta och VIPS så föddes ett frö till samarbete! Första helgen i februari ger de en kurs Femte Fox– kvinnor som lär kvinnor föra. EN underbart befriande idé och som verkligen lyfter bort genus från dansen. MEN samma helg håller vi vår första utbildning i den metod vi i DansSteget jobbar utifrån och som vi skapat under snart 5 års verksamhet- DansSteget Koncept!
SÅ KROCK MELLAN VÅRA KURSER, men som sagt ett spirande samarbete och en kurs som jag gärna skulle ta del av- om jag hade kunnat. Här nedan en text från Erika och Daniel Lundby, som startar och driver klubben.

GÄSTBLOGG från Kalmarhappydanceclub

I olika sociala sammanhang och sportsammanhang har det länge funnits starka föreställningar om hur män och kvinnor ska bete sig. Särskilt tydligt blir sådana föreställningar i dansvärlden då det enligt tradition är mannen som för och kvinnan som följer. Även om detta har börjat luckras upp en aning är det fortfarande mycket vanligt att man pratar om ”män” och ”kvinnor” på kurser istället för ”förare” och ”följare”. Sexistiska skämt om mannen som ledare och kvinnan som passiv förekommer också. Det är också vanligast att män håller kurs medan kvinnor oftast är ”hjälpledare”. 

Dom fastlåsta rollerna påverkar kvinnors möjligheter att vara aktörer och att påverka sin egen dansutveckling. Mannen är, i rollen som förare, den som mestadels styr och definierar dansen. Det är också oftast han som bjuder upp. Då det fortfarande är fler kvinnor än män som dansar pardans har detta också skapat ett sammanhang där män ofta kan välja vilka dom vill dansa socialt med och gå på danskurs med. Medan kvinnorna ofta står i ”kö” och väntar. Detta har bidragit till att en del kvinnor till och med slutar att dansa för att dom tröttnat på att ”jaga” en förare. 

I helgkursen FemmeFoxfår kvinnor möjlighet att lära sig föra i ett tryggt sammanhang. Genom att dansa med andra kvinnor som är vana följare utvecklas deras danskunskaper snabbt. När kvinnor är vana förare kan dom vara den som leder dansen och den som enklare får tillgång till danskurser. Dom kan på så vis inta en mer aktiv roll i dansvärlden. 

FemmeFox är också en utmärkt början för kvinnor som vill lära sig foxa men som bär på erfarenheter av övergrepp eller våld från män och därav har svårt med den fysiska närheten till män i foxen. Kalmar Happy Dance Club vill arbeta aktivt för att bidra till att dansen ska utvecklas till ett sammanhang där alla, oavsett kön, kan känna sig starka, kompetenta och trygga. Alla kan föra! Och alla kan följa! Och framförallt – alla kan dansa och uppleva dansglädje!

Las mer och anmäl dig HÄR!  


Happy på FaceBook


FemmeFox på FaceBook

Åsa Skrindsta och Angelica Sjöholm – Våra duktiga ledare från Dalarna!

VI SÄGER TACK TILL HAPPY OCH HOPPAS ATT VI KOMMER ATT SES PÅ RIKTIGT I ETT SAMARBETE SNART!


Dela vidare

Lämna en kommentar

Jill Taube