Dansglädje

Dansglädje

Varje kväll med DansSteget räddar halva nästa vecka- jag har blivit helt beroende. Precis så fint skrev en av våra deltagare i Alvik i utvärderingen efter vårterminen.
Jag som driver DansSteget och alla vi som får det att gå runt och levererar dansglädje tillsammans med er deltagare kan inte göra annat än att mysa.

Vad är det då i DansSteget (och så klart annan verksamhet)  som gör att vi mår bra? Dansglädje förstås och så gemenskap och ett sammanhang. Kom gärna med fler förslag och aspekter, du som läser.

Vad ÄR dansglädje? Finns det månne någon definition på det eller är det helt individuellt? Jag googlade på det och det finns ju som väntat inget sammanfattande. Eller?

Dansglädje kan hjälpa pressade studenter skriver Eva Helen Ulvros i en artikel i Svenska Dagbladet i februari i år. Många träffar hamnar i verksamhet som sysslar med dans, så klart! DansSteget platsar där tycker jag nog.

Om jag skulle föreslå ett begrepp skulle det bli ungefär:

Att med dans ( lustfylld rörelse till musik) uppleva glädje som omfattar kroppsliga och psykologiska sensationer. En del av effekten förmedlas av hormonet oxytocin (ren biologisk förklaring) och en annan förklarande faktor till effekten är en känsla av sammanhang (KASAM). Oavsett form av dans så innebär den oftast gemenskap med andra människor. Även den som dansar själv kan uppleva sig som i en gemenskap genom att veta att andra gör samma sak på andra ställen samtidigt. Forskning där dans är en metod för att påverka hälsan visar goda resultat. Att det även ingår inlärningsmoment ger tillskott för hjärnans arbete och förebygger bland annat demens. 

Tillsammans med mångsysslande och dansande Rebecka Krantz kommer jag att sätta upp en helg i dansglädjens tecken, för dig som vill nosa på både teori och så klart praktik för att använda dig av det i pedagogisk verksamhet och inom vård och omsorg. Det är ännu på planeringsstadiet och kommer att bli den utbildning i ”DansStegets teknik” som legat och jäst hos mig i flera år men inte hittat någon form. Här föds en möjlighet. Håll utkik!

Varma och dansiga hälsningar från Jill!

 

Motiv: Jill Taube Danssteget
Fotograf: Thomas Carlgren
Användningsrätt: Enligt avtal Fri användning
Annan publicering kontakta fotografen
Dela vidare

2 tankar på “Dansglädje”

 1. Hej!
  Tack för infon…
  Jag har fått veta av min Psykiatriker på Prims/Mörby c
  aty jag INTE har Bipolaritet 2 och
  en ordentlig UTREDNING påbörjas redan nästa vecka med Leg Psykolog först..har ett slags
  Trauma som barn som nu är uppe till ytan utan omsvep.
  Jag vill själv utbilfa mig grundligare och hjälpa andra behövande,på ett proffisionellt sätt framöver..
  Kan DU delge mig VILKA som får komma till DIN dans??
  Mvh Christina Frinneryd

  Svara
  • Hej Christina! Ser att mitt svar till dig inte kom iväg… Förlåt! Vill du komma och prova på DansSteget? Varmt välkommen! Ring mig till veckan så kan jag berätta. 0722411088. Varmt och dansigt från Jill!

   Svara

Lämna en kommentar

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!