Jag brukar lite kaxigt kalla mig för folkhälsopsykiatriker, vilket inte finns, ens som ord. Så det kan jag alltså inte vara. Men ändå framhärdar jag att min kombination av att vara läkare (och specialist i psykiatri) och en vildsint bukett av olika uppdrag, fådda och självpåtagna och påhittade av mig ensam ibland, men oftast i samarbete med andra blir en sådan blandning. En sådant riktigt lyckat påhitt och samarbete är nätverket Vem tar hand om Doktorn? Jag och allmänläkaren Maria Zetterlund Gustafsson bildade det för drygt 3 år sedan. Vi visste verkligen inte från början vad vi skulle göra, mer än att vi kände och ville göra nåt för att stärka läkares hälsa. Läkares hälsa är inte så god som en kanske kan tro. Ni vet det där med att Bagarens barn sällan får bullar. För läkare har bullarna som inte serverats, handlat om återhämtning och drägliga arbetsförhållanden.
Långvarig sjukskrivning – rapport från försäkringskassan september 2020
Ett alldeles färskt tecken på att läkare inte mår bra på jobbet är statistik från Försäkringskassan om långvarig sjukskrivning (vilket här betyder mer än 2 veckor). Rapporten heter Sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser. En registerstudie av Sveriges arbetande befolkning i åldern 20–69 år och här kan du klicka dig till hela rapporten.
Det som lyfts i rapporten var bland annat att läkare i specialisttjänsgöring var sjukskrivna i högre utsträckning än vad som setts tidigare.
Då känns det extra bra att vi i VTHOD är ett positivt inslag och även fått stipendium för vårt projekt med en digital samtalsform för läkare.
Stipendium för läkares arbetsmiljö
6 november förärades vi med diplom, fin frukost, blommor och förstås äran! Så här motiverade Karin Båtelsson, ordförande för Sjukhusläkarna som både utlyste och delade ut stipendiet:
– Jill Taube och Maria Zetterlund Gustafsson jobbar oförtrutet för att skapa verktyg och kanaler för att kollegor ska kunna stötta varann i den pressade situation som vi jobbar i. Genom ”Doktorsdialoger” tar de nu ytterligare ett konstruktivt initiativ för att motverka arbetsrelaterad ohälsa. Personer som Jill och Maria behövs så mycket och de är stora förebilder för många, säger hon i en kommentar.
Vi är förstås jätteglada och jag är typ rätt stolt över att även det här kan sorteras in under vinjetten folkhälsa.
För visst räknas vi läkare också som folk och visst behöver vi alla ta hand om oss och varandra! Härma oss gärna!