Are you lonesome tonight?

Vanligaste frågan dan före dan före dopparedan är troligen: Hur ska du/ni fira jul?

Vi svarar artigt och skrapar på ytan, i alla fall om vi inte hamnar i schablonbilden av julfirande a la Fanny och Alexander  eller är ensamma, av olika anledningar. Det är inte bara själva ensamheten som kan göra ont, utan också en skam att inte ha. Ha familj, ha vänner, ha pengar, vara bortvald eller lämnad. Klicka på länken och läs en text av psykiatrikern Zahra Isaksson Stammler från Järva Psykiatri om just jul och ensamhet.  Det kan förstås också vara hur självvalt som helst att kliva av julkarusellen, även det av hur många anledningar som helst: religion, egna traumatiska upplevelser, miljön, minska köpfesten och spara på klimatet.

Att veta vad vad en behöver och våga berätta det

Men det kan också vara självvalt av ett helt annat skäl, psykisk ohälsa. Läs om det här, i en alldeles ny bloggtext som AnnKatrin Noreliusson publicerat idag. AnnKatrin är en fin nätverksvän och driver ett fantastiskt arbete med att öka kunskapen kring tvångssyndrom och stötta anhöriga.  Klicka här så kommer du till hennes hemsida som heter Familjebalans. 

 

Om Elvis tänkte på just julfirande när han ställde frågan, är väl inte så troligt ;-), men vi borde kanske fråga oftare. Både på julafton och även alla andra dagar! Och själva säga: Jag är ensam ikväll, får jag vara med! Att vara i gemenskap är ett mänskligt behov och att vara ensam kan väl för kattsingen inte vara skamligt.

Ha det så fint i jul, på det sätt du vill ha det!

Dela vidare

1 svar på ”Are you lonesome tonight?”

  1. Hej Jill! Börjar att säga grattis att du hittat in till Yinyogans värld!!! Den precis som dansen kan vara nyttig på många plan bara vi upptäcker dem.
    Ditt inägg om julen väcker fortsatta tankar. Har själv alltid gillat det ”själv valda” så i år har jag/vi äntligen fattat ett viktigt beslut, vi firar inte jul. Borta är tomtar, klappar, julmat och…..stress med måsten. Kvar finns tid, tid att dela stunder, tid att låta dörren vara öppen, tid att tända ljus, tid att bara vara….detta är min/vår lycka. Detta ett sätt att leva sitt liv.
    PS! Såg dans/yoga resan men den ser ut att sammanfalla med konstrundan.
    Varmt Greta

    Svara

Lämna en kommentar

Jill Taube