Farligt låg kondition

Farligt låg kondition- en pjäs i fyra akter!

Platsen:

Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm i Sverige
Sverige 

Bakgrund:

Farligt låg kondition- vad i allsin dar betyder det? Vad är farligt just här? Vad är låg? Och förresten vad är kondition?

Medverkande:

Forskarna:
Elin Ekblom Bak:  forskare och huvudförfattare till artikeln. 

Hennes kollegor: Örjan Ekblom, Gunnar Andersson, Erik Hemmingson, Jonas Söderling och Peter Wallin.

De undersökta: 354 277 personer, 18-74 år gamla, 44% kvinnor.

 

Vad undersöktes?

Kondition som står för syreupptagningsförmåga och den mängd syre (mätt i milliliter) som kan tillföras varje kilo kroppsvävnad per minut. Den kan anges som absolut tal eller relativt tal. Se faktaruta nedan eller gå vidare till FYSS.

Scen 1,1995:

354 277 personer konditionstestades: 27% hade farligt låg kondition

Scen 2: 2017:

Gruppen testades igen och 46% hade farligt låg kondition

Enkel matematik:

19% fler av befolkningen hade kvalat in i gruppen med farlig låg kondition under 22 år (visat i denna stora grupp och därför möjligt att extrapolera, det vill säga dra slutsatser som gäller för en ännu större grupp).
I medeltal hade konditionen försämrats med 10.8% berättar Elin.

Unga män på landet och med kort skolgång…

är extra illa ute. Det vill säga att de här faktorerna: att vara man, att vara ung, att bo på landsbygd och att ha en kort skolgång utgjorde extra risker.

Ja men är det så farligt då?

Jo, det är ju det det är! Konditionen är ett mått på… Nämen STOPP NU! Var är egentligen Farligt låg kondition? Vad säger Elin och hennes forskarkollegor? Jag ringer upp, men når inte Elin Ekblom Bak just idag. Jag förstår att hon är HET och att hon kanske sitter i en TV-soffa! Så jag nöjer mig med att läsa mig till förklaringen som kommer från Hälsoliv och orden är Elins: För att orka gå i rask takt i 10 minuter utan att behöva vila bör syreupptagningsförmågan vara på strax under 30 milliliter.

Alltså FARLIGT LÅG KONDITION ÄR ATT INTE ORKA GÅ 10 MINUTER I RASKT TEMPO, UTAN ATT VILA! Läs det gärna högt! 10 minuter.

 

Ja men är det så farligt då?

Ja, det är ju faktiskt riktigt farligt. Kondition är ett mått på hela oss. Hur länge vi lever, hur friska vi kan hålla oss, både till kropp och psyke, hur vi orkar leva våra liv. Hur vi orkar kånka barn och matkassar, skotta snö, engagera oss i politik och att rädda vår natur och våra liv, hur vi orkar dansa, prata, tänka…

 

Scen 3: Jag hinner inte!

 

Scen 4: Får jag lov?

 

 

 

 Välkommen på Julsvett med DansSteget i Alvik 17 december! Drop in!

 

 

 

 

Varmt och dansigt från mig!

Dela vidare

Lämna en kommentar

Jill Taube