Vem tar hand om Doktorn?

Vem tar hand om Doktorn?

Vem tar hand om Doktorn?

 


Jag och min kollega Maria Zetterlund Gustafsson bildade i augusti en FB-grupp. Vi ville bidra med något friskt till våra kollegor, vi vet att fler och fler drämmer in i den berömda väggen och ramlar av banan, för kortare eller riktigt lång tid. Vi tänkte att vårt bidrag får vara det vi är bra på- goda levnadsvanor! Så vi ordnade en resa.

Det allra första syftet med gruppen var att kommunicera den – en tränings- och återhämtningsresa till Rhodos 22-29 april 2018. Gott så, vi trodde att det skulle ansluta några tiotal, kanske till och med 50.

Så fel vi hade! Nu (17 november) är vi nästan 1000! Du läste rätt. En grupp för läkare av läkare. Sticker inte det i ögonen? Vi läkare som är välutbildade, tjänar mycket och är självständiga och i grunden har en god hälsa. Men jo så är det  och samtidigt nej. Vi som grupp HAR en god hälsa i grunden, men läkare följer samma samhälleliga mönster som andra. Vi blir tröttare och tröttare och det är fler kvinnor än män som blir sjukskrivna för utmattningssyndrom.
F 43.8 är diagnoskoden och jag kan den om jag så blir väckt mitt i natten efter en lång och bra danskväll och själv är helt utpumpad. Jag har satt den många gånger.

För jag har träffat många utmattade kollegor som patienter när jag själv arbetar som läkare, jag har träffat många i min verksamhet DansSteget som kommit via Ersta Psykiatri . Mia har träffat många i sitt arbete som husläkare i Sigtuna. Och vi båda har kollegor som är sjuka. Så varför vågar vi inte berätta att vi inte mår så bra? Är det skämmigt? Faller vi alltför högt när vi faller?
Så vi vet att det behövs och hoppas att andra yrkesgrupper följer vårt exempel. Vi har fått alltför mycket vatten på vår kvarn och blir rätt ledsna på ögat över alla berättelser från våra kollegor.

Frågan är om det är individen eller samhället som egentligen är krasslig?

Följ oss på FB, här finns fortfarande mest material. INOM KORT KOMMER VI ATT ÖPPNA EN EGEN HEMSIDA! Tills dess- kontakta oss via fliken här eller via messenger. Mia heter Maria Zetterlund Gustafsson och hennes företag Medicin och Mirakel. Hennes nya hemsida är strax klar för att sjösättas tills dess hittar ni henne via Facebook.

Följ med på vårt första event! En kryssning 20 januari, klicka här så kommer du till bokning och klicka här så kommer du till vår Facebookgrupp, som än så länge är vår egentliga hemvist för oss. OBS OBS OBS ANGE KODEN DOKTORN när du bokar!

SvettisMia

Här skriver en läkare om en gammal kursare och det viktiga att ta hand om sig själva innan man KAN ta hand om någon annan. Så himla roligt att det är Mia Zetterlund Gustafsson hon menar och att vår grupp nämns. För Vem tar hand om Doktorn?

Om Jill!

Jag heter Jill Taube, är läkare, föreläsare, författare och dansinstruktör. Min mission är att bidra till ökad psykisk hälsa. Det försöker jag med på olika sätt. Bland annat genom att lyfta det friska även hos den som är sjuk. Goda levnadsvanor gör bättre hälsa!
Välkommen att dela mina strävanden!

Prenumerera

Här kan du registrera dig för att prenumerera på nyhetsbrev från Jill Taube.

Kalendarium

Jill Taubes kalendarium.