Vem tar hand om Doktorn?

Vem tar hand om Doktorn?Jag och min kollega Maria Zetterlund Gustafsson bildade i augusti en FB-grupp. Vi ville bidra med något friskt till våra kollegor, vi vet att fler och fler drämmer in i den berömda väggen och ramlar av banan, för kortare eller riktigt lång tid. Vi tänkte att vårt bidrag får vara det vi är bra på- goda levnadsvanor! Så vi ordnade en resa.

Det allra första syftet med gruppen var att kommunicera den – en tränings- och återhämtningsresa till Rhodos 22-29 april 2018. Gott så, vi trodde att det skulle ansluta några tiotal, kanske till och med 50.

——————————————————————————————————————————————————

HÄR KOMMER INFO OM RESAN:

Avgångar från Stockholm, Malmö och Göteborg. Länk, schema och mer info finns i flödet.
Kontakta oss via messenger om du vill!
En resa för läkare av läkare!

Priset för resan, mat på flyget, , transfer, del i dubbelrum, sunwing inclusive på hotellet (se nedan) och allt arrangemang är 10.568:- . Avbeställningsskydd och extra försäkring går så klart att lägga till.

Stockholm: 07.45-12.30 och hem 14.00-16.50
Göteborg : 07.00-11.35 och hem 23.05-01.45
Malmö: 07.00-11.20 och hem 23.25- 01.40
Örebro: 08.00-12.50 och hem 12.35-15.30

Vi ledare är alla läkare och ser fram emot att få bjuda er på en vecka, med dans, yoga, träning, prat, mat, föreläsningar och det man vill och behöver ha!
Schema för veckan på Rhodos:

Skiss över LEVNADSVANEKURS inom ramen för Tränings- och återhämtningsresan ”Vem tar hand om Doktorn? ”

Teoretiska moment

Föreläsningar med workshop sker under 3 dagar, med pass förmiddag och eftermiddag på vardera 2 timmar. Teman för dessa presenteras nedan. Omfattningen är 2 timmar per pass, det vill säga totalt 12 timmar i plenum samt även uppgifter.

De aktiva delarna det vill säga fysisk aktivitet, av resan kommer att kopplas till teori och färdigheter, ex att leda ett kort pauspass för kollegor, patienter eller bara för sig själv.

Tema dag 1

Fysisk aktivitet (FA):
Evidens för effekten av FA. Definition av FA, otillräcklig fysisk aktivitet, stillasittande. Bedöma och värdera FA hos patienten. Fysisk aktivitet på recept (FaR).

Effekten av FA i förhållande till vanliga folksjukdomar. Psykisk ohälsa lyfts särskilt.

 

Tema dag 2
Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Presentation av nya riktlinjer från Socialstyrelsen. Vad kan du som läkare göra i din vardag? För dig själv och för dina patienter?

 

Tema dag 3

Yoga och dess effekter på hälsan. Motiverande samtal och beteendeförändring.

Den hållbara Doktorn? Aspekter kring läkares hälsa och strategier. Inledning, workshop och samtal.

Stor vikt läggs vid att diskutera och reflektera över arbetssituationen och den egna hälsan.

 

Fysisk aktivitet:

Kommer att vara uppdelad i 3 nivåer:

  • Lugnt och avkopplande ex yoga, tysta promenader och morgonstretch på stranden.
  • Medelnivå med dans ex Zumba Gold, DansSteget och lätta- medelintensiva styrkepass. Vattengympa.
  • Medel till intensiv nivå. Styrkepass, Zumba Fitness och konditionspass.

 

Undervisning kommer att vara kopplad till praktiska moment kontinuerligt.
Möjlighet att själv lära sig ett kort pass, ex pausgympa eller enkla övningar att göra på jobbet, med patienter eller vad man själv vill. Fysisk aktivitet på arbetstid lönar sig.

Instruktörer/ ledare och lärare/ föredragshållare:

Maria Zetterlund Gustafsson allmänläkare, träningsinstruktör samt kunnig och engagerad i levnadsvanearbete.

Jill Taube psykiatriker, dansinstruktör samt engagerad och kunnig i levnadsvanearbete. Expert på området fysisk aktivitet och psykisk hälsa.

Elin Sandberg, leg läkare och yogainstruktör

 

I grundpriset ingår: Resa (så klart :-)), transfer, del i dubbelrum och Sunwing inclusive (alla frukostar, 5 luncher, 5 middagar). Det här kan uppgraderas till ALL INCLUSIVE (prisvärt tycker jag Jill, som varit där på träningsresa redan)

Vi har 40 platser allt som allt! Visst fyller vi dem! Eftersom vi är en gruppresa måste vi redan i december veta om den blir av eller inte! SÅ DU SOM FUNDERAR ANMÄL DIG GÄRNA SNART!

Varmt, soligt och kollegialt välkommen! Jill, Mia och Elin!
HÄR ÄR ANMÄLNINGSLÄNKEN DIREKT TILL VING!

 

Det är lite svårt att fånga ens en pytteliten del av den vecka vi hade. Vi som arrangörer och kollegor säger bara TACK för det förtroende ni gav oss! Stödet och gemenskapen som växte fram och som finns kvar, i en egen grupp på Facebook och i verkligheten värmer.

 

Jill, Maria och Elin!

 

 

——————————————————————————————————————————————————

 

Så fel vi hade!  14 februari  närmar vi oss 4000  och vi har haft vårt första event. En grupp för läkare av läkare. Sticker inte det i ögonen? Vi läkare som är välutbildade, tjänar mycket och är självständiga och i grunden har en god hälsa. Men jo så är det  och samtidigt nej. Vi som grupp HAR en god hälsa i grunden, men läkare följer samma samhälleliga mönster som andra. Vi blir tröttare och tröttare och det är fler kvinnor än män som blir sjukskrivna för utmattningssyndrom.
F 43.8 är diagnoskoden och jag kan den om jag så blir väckt mitt i natten efter en lång och bra danskväll och själv är helt utpumpad. Jag har satt den många gånger.

För jag har träffat många utmattade kollegor som patienter när jag själv arbetar som läkare, jag har träffat många i min verksamhet DansSteget som kommit via Ersta Psykiatri . Mia har träffat många i sitt arbete som husläkare i Sigtuna. Och vi båda har kollegor som är sjuka. Så varför vågar vi inte berätta att vi inte mår så bra? Är det skämmigt? Faller vi alltför högt när vi faller?
Så vi vet att det behövs och hoppas att andra yrkesgrupper följer vårt exempel. Vi har fått alltför mycket vatten på vår kvarn och blir rätt ledsna på ögat över alla berättelser från våra kollegor.

Frågan är om det är individen eller samhället som egentligen är krasslig?

Följ oss på FB, här finns fortfarande mest material. Drömmen är att också ha en egen hemsida, men ännu så ägnar vi våra krafter åt att utveckla gruppen och våra arrangemang.  Så länge – kontakta oss via fliken här eller via messenger. Mia heter Maria Zetterlund Gustafsson och hennes företag Medicin och Mirakel. Hennes nya hemsida är strax klar för att sjösättas tills dess hittar ni henne via Facebook. Jag heter Jill Taube och du är ju just nu på min hemsida.

Vi har precis genomfört vår första evenemang. Kryssningen till Åbo 20 januari som gav oss som det heter blodad tand! Vi tror och tycker att det blev en bra och avslappnad stämning och att vi bjöd på ett smörgåsbord av aktiviteter.

 

13 oktober är nästa kryssning, så sätt kryss i almanackan för den. Innan dess så reser vi till Rhodos, scrolla upp så ser du länk till den.
Klicka här för att komma till vår Facebookgrupp, som än så länge är vår egentliga hemvist för oss.

SvettisMia

Här skriver en läkare om en gammal kursare och det viktiga att ta hand om sig själva innan man KAN ta hand om någon annan. Så himla roligt att det är Mia Zetterlund Gustafsson hon menar och att vår grupp nämns. För Vem tar hand om Doktorn?

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Snart är vi ett halvår gamla och har vuxit till mäktiga nästan 4000 kollegor! Kryssningen 20 januari, vårt första event på riktigt är genomfört och resan till Rhodos är i stort sett fullbokad. De flesta som ansöker om att gå med i gruppen på FB är kollegor, men en och annan chef eller forskare eller politiker är nyfikna och knackar på. Det tackar vi för intresse, men säger som det är, att vi är en grupp av läkare, för läkare. MEN VI ÄR SÅ TACKSAMMA ÖVER INTRESSET och funderar på hur vi kan lösa det. Träffas är självklart en möjlighet och kanske kan vi ha ett möte för andra än läkare framöver. Vi håller de dörrarna öppna! Du som undrar något och vill prata med oss, klicka på knappen längst upp. Kanske är vi inte lika snabba som Lucky Luke ;-), men vi lovar att återkomma!

Varma hälsningar, Jill & Maria- Vem tar hand om Doktorn? 

—————————————————————————————————————————

SÅ STOLTA! Vår logga är framtagen av Siw Lövkvist, Bullhound Media 

_______________________________________________________________________S

 

 

Stödmedlem

 

Nu går det att stötta vårt arbete genom att bli stödmedlem i Vem tar hand om Doktorn!  100.- och på köpet får du denna fina nyckelring. Swisha 100:- till 123 156 60 09, skriv antal, namn och adress. Om det inte ryms i meddelanderutan eller om du inte har Swish kontakta Jill Taube eller Maria Gustavsson. Du kan skriva via meddelandefunktionen här på hemsidan.

 

Du som är läkare och vill veta vad vi pysslar med, sök upp gruppen på Facebook. 

Kontakt

Skicka  mejl.

Kalendarium

Jill Taubes kalendarium.

Välkommen att kontakta oss på Vem tar hand om doktorn?