Ett slut en början – en bokrecension

 ”ETT SLUT EN BÖRJAN- en psykiatrikers funderingar kring sitt utmattningssyndrom” av Niklas Nygren

 

Det är förlaget Parus som ger ut den och jag fick äran att läsa boken för att tycka till och skriva en recension. Min tanke var att skicka den till Läkartidningen, men det visade sig att de inte tar emot det som uppfattas som fallbeskrivningar, även om patienten är en läkare. Men ibland blir infrysta planer början till något bättre- precis så blev det här. Det blir nu en intervju och en hel artikel istället. Min text har hamnat i en sluten grupp på Facebook och nu här, det första stället som är publikt och går att dela.

Om någon av er som läser detta vill ta med den i ett annat sammanhang, går det bra. Fråga mig bara först och ange vem som skrivit recensionen, boken och gärna också både länk till förlaget och en möjlighet att beställa boken. Utmattningssyndrom är något som drabbat många och berör ännu fler. 

” Vem vill ha en trasig doktor? Niklas Nygren, medelålders psykiatriker, med utmattningssyndrom sedan två och ett halvt år, ställer frågan till sig själv och nog till oss läsare.

 

För det var precis det som hade hänt- Niklas Nygren hade bildligt talat, gått sönder när hans hjärna gjorde slut med honom en dag i maj 2015 och ingenting blev längre som förut. Varningstecken fanns, kropp och knopp hade sänt ut röksignaler. Bland annat oroande oregelbunden hjärtrytm som föranledde besök på akutmottagning. Men hjärtat var friskt, det var ”bara” stress. Niklas Nygren blev lättad och åkte hem. Och sedan till jobbet och körde på lika mycket och lika snabbt som vanligt.
Det höll. Men bara ett tag. En dag på jobbet som öppenvårdspsykiatriker blev Niklas Nygren sittande på en stol och kunde inte göra någonting alls. En och en halv timme på en stol utan att KUNNA göra annat.

“Vårt dittills effektiva samarbete tog slut en vacker majdag.” Så beskriver författaren själv sitt insjuknande och mildrar i meningen efter det hela något. ”Slut är väl drastiskt sagt, men jag kunde inte längre utföra mitt arbete.”

Gästblogg: Det händer något positivt med hjärnan när vi rör oss i skogen

 

Allt blev annorlunda och vi får följa med i resan från att kroppen slutar att lyda impulser, att skynda sig till exempel gick bara inte, till en långsam återhämtning och kanske framför allt en insikt att aldrig vilja eller kunna återvända till livet som det var innan.

Boken i sig är en sammanfogning av den blogg som Niklas Nygren startade efter gott och väl, ett och ett halvt år efter insjuknandet. Behovet att formulera sig och responsen på bloggen blev med Niklas egna ord osannolikt stort och så växte det till en hel bok.

Att överleva och att bryta skam

 

Det finns guldkorn för alla! För icke-sjukvårdsutbildade om stress och hjärnan och förstås om vad utmattningssyndrom är. Extra bra tycker jag om beskrivningen av hur vi i vården sätter psykiatriska diagnoser. Allt förklarat på ett enkelt och pedagogiskt sätt.
För oss som arbetar i vården finns det massor av guldkorn av annat slag.
Som smakprov får ni några kapitelrubriker att bilda er egen uppfattning utifrån.

Att vila

Den osynliga ökningen av arbetet

Att inte kunna skynda (Skalman måste älska detta!)

Eget ansvar

Skammen

Mayday! Mayday!

 

Jill Taubes veranda

 

 

Nu har ni bara fått en pytteliten del av innehållet. Ni har inte fått något av den sparsmakade humor som får mig att vilja backa bandet och läsa igen. Hjälp, så kul, vad står det egentligen? Eller de fina illustrationerna som också är en blandning av allvar, humor och svärta, som hela boken är.

 

Här finns mycket. Trist nog så har vi anledning att fråga oss om vi vill jobba i ett system som skapar trasiga doktorer och sjuksköterskor? Om inte vi är friska hur ska andra kunna få hjälp? Eller hur ska våra barn få lära sig allt de behöver i skolan, när inte lärarna längre orkar. Det går så klart att extrapolera Niklas Nygrens resonemang utanför hälso- och sjukvården till lite vad som av offentlig verksamhet och för den delen den privata sektorn med. Där är jag inte alls insatt.

 

Jag håller tummarna för att Niklas Nygrens hjärna fortsätter att läka, att han inte längre känner sig som en trasig doktor och att han hittar balans i arbetsliv och liv och ännu fler tummar håller jag för att vi får ta del av mer av hans skrivna ord i fler bloggar och kanske böcker.

Och du Niklas, jag vill varken vara eller ha en trasig doktor!

Här beställer du boken!

 

Varma hälsningar! Jill Taube, Kungsholmen 26 september 2017

Dela vidare

3 svar på ”Ett slut en början – en bokrecension”

  1. En god recension från Jill av Niklas Nygrens mycket tänkvärda texter. Personligen tror jag det för patienterna kan vara en stor fördel att ha en läkare som av egen erfarenhet vet vad utmattningssyndrom innebär. Utmattningssyndrom är en sund reaktion på en sjuk arbetsmiljö. Niklas belyser ämnet lysande.

    Svara
    • Tack snälla Jan Rydberg för din kommentar! Både jag, min hemisda och med all säkerhet författaren blir glad över ditt omdöme! Vänligen Jill Taube!

      Svara

Lämna en kommentar

Jill Taube